Reflektert dagbok – multimediedesign

1.1 Typografiske prinsipper 1 – aviser

I denne modulen skulle vi lære om bruken av typografi og typografiske prinsipper i ulike former for trykksaker. Vi skulle lage et typografisk moodboard fra forskjellige trykte publikasjoner og informasjonsdesign og reflektere over variasjoner i bruken av typografi.

Definisjon: Typografi er læren om bokstavformene, deres anvendelse og de arrangementer de opptrer i.

Avistypografi

Jeg har klipt ut tittelen på en del norske aviser og satt de sammen på en tavle sammen med et utklipp avistypografi fra krigens dager ved hjelp av Photoshop.

For større bilde, klikk her (åpnes i eget vindu).

  • Aftenposten er stolt av sin 150 år gamle historie og har til og med ”150 år” i tittelen. Aftenposten bruker en gammel gotisk skifttype i tittelen som tydelig kommuniserer avisens lange historie. Skrifttype: Frakturskrift.
  • Dagens Næringsliv er også en gammel avis, stiftet på slutten av 1800-tallet. Men Dagens Næringsliv har både byttet navn og skrifttype gjennom tidene. Nå for tiden er tittelen til Dagens Næringsliv en antikva. Denne eldre skifttypen med seriffer signaliserer at avisen har historie, men den blå fargen gjør den samtidig mer moderne og kanskje litt konservativ?
  • Dagsavisen har også lang historie, og bruker som Dagens Næringsliv en antikva i tittelen. Dagsavisen var tidligere en sosialdemokratisk avis som formidlet Arbeiderpartiets syn, men har siden 1997 vært partipolitisk uavhengig. Dagens titteltypografi med hvit skrift på blå bunn er moderne og friskt, og den lille røde prikken over i’en signaliserer kanskje tidligere tilhørighet med den røde siden i politikken?
  • Dagbladet ble stiftet på slutten av 1800-tallet som flere av avisene nevnt ovenfor. Tittelfonten til Dagbladet er en sans seriff, og Dagbladet har faktisk ikke endret typografien i tittelen på svært lenge, bortsett fra at den er noe modernisert. Se bilde av en Dagbladet-forside fra 1905 nedenfor (med punktum etter tittelen!). Rødfargen bak den hvite Dagbladet-fonten signaliserer at avisen ønsker å være kontroversiell.
  • VG ble grunnlagt i 1945 og het tidligere Verdens Gang. Senere ble avisen bare kalt VG og tittelen i dag er satt i versaler (store bokstaver) i en ”extended” (utstrekt) type. På samme måte som hos Dagbladet signaliserer den røde fargen hos VG kontrovers eller opposisjon.
  • Morgenbladet har en historie helt tilbake til 1819 og regnes som landets første dagsavis. Den gang ble både tittelen og brødteksten satt med gotiske typer (se gammel forside nedenfor). I dag har Morgenbladet en tittel i enkle, rene versaler i hvitt på en rød bakgrunn. Den røde fargen signaliserer uavhengighet og kontrovers, men en noe mindre skarp rødfarge enn VG og Dagbladet gjør den litt mer nøytral.
  • Finansavisen er en ny avis, stiftet av Trygve Hegnar i 1992. Avisen bruker en konservativ lys blå farge og en sans seriff type i tittelen.
  • Ukeavisen Ledelse er en nyere avis for ledere. Skrifttypen i tittelen er en sans seriff, og det at den har mer blått enn rødt viser at den er mer konservativ enn kontroversiell, selv om den kanskje gjerne vil være litt begge deler?
  • Gammel avistypografi fra 1940-tallet: Jeg synes det var morsomt å sette nyere typografi opp i mot gammel typografi. I klippet fra krigens dager bruker de både skrifttyper med og uten seriffer, og jeg synes de bruker veldig mange forskjellige skrifttyper på en og samme side. Det virker som mange av dem er ”condensed” (sammentrykte), og de bruker punktum etter overskrifter og titler! Det ser man aldri i dag. På F’en først i setningen ”Fra kl. 0.20 til 1.45” ser man tydelig av avisen er satt i løse typer fordi der er et avtrykk etter kanten under F’en.
  • Morgenbladets gamle forside fra 1820 er kun satt i en snirklete gotisk skrifttype, både overskrifter og brødtekster. Mens Dagbladets forside fra 1905 er en blanding av gotiske overskrifter og sans seriff skrifter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s