Reflektert dagbok – multimediedesign

Font-problemer, OPI-problemer og forkortede hyperlinker i InDesign

Jeg har hatt litt av en helg; font-trøbbel, OPI-trøbbel og mye annet som InDesign kan finne på… Har jobbet med å legge hele dette første halvårets grafiske arbeider i InDesign for å lage PDF av dem, men fordi InDesign «satte seg på bakbeina» så mange ganger har jeg lært en god del.

Font-problemer

I miniprosjektet vårt (obligatorisk oppgave 05 Miniprosjekt) hadde vi brukt fontene Lucida Bright Regular og Lucida Bright Demibold/Demibold Italics. Selv om jeg ikke hadde hatt noen problemer da vi ferdigstilte de trykklare PDF’ene av DVD-cover, filmplakat og profilmanual, så fikk jeg nå plutselig ikke lenger lov å sette dem inn i InDesign. «Cannot embed font due to licensing restrictions» kom stadig opp». Uansett hva jeg prøvde så ville InDesign bare erstatte disse fontene med default font (Minion Pro), som jo ikke ble særlig pent. På et av forsøkene kom profilmanualen ut med bare prikker der bokstavene i Lucida Bright Demibold skulle ha vært!

Tilslutt kjøpte jeg fontene til odel og eie på nettet. Jeg ville jo ikke gjøre noe ulovlig, men jeg forstod ikke hvorfor jeg hadde disse fontene på maskinen min i første omgang, når de var restricted! Ville nok ikke ha valgt dem om jeg hadde visst at det skulle bli så vanskelig!

Jeg fortsatte å ha problemer etter å ha kjøpt fontene, og begynte å sende mails til Bill i firmaet jeg hadde kjøpt dem av. Bill kunne fortelle at Lucida Bright fontene nok hadde fulgt med Java eller Acrobat på min maskin, men i en limited versjon. De kan ikke bli «embedded». Og at jeg måtte skanne maskinen og kaste ut (slette) alle andre versjoner av fontene slik at det ikke ble konflikt.

Dette ordnet problemene med Lucida Bright Regular, men ikke med Demibold og Demibold Italic! Ordrebekreftelsen og e-postene fra Bill spesifiserte ikke hvilke fonter som var med i den «Lucida fonts family» jeg hadde kjøpt, så til slutt gikk jeg inn igjen i fontbutikken og kjøpte Demibold og Demibold Italic igjen. Da kom det en ny mail fra Bill som kunne fortelle at designeren deres hadde laget Lucida Bright Bold og Lucida Bright Bold Italic IDENTISK med Lucida Bright Demibold og Lucida Bright Demibold Italic!!!!!! Det var samme font og de skulle refundere mitt siste kjøp!

For et styr! Så det eneste jeg trengte å gjøre for å løse alle problemene, var å erstatte alle steder hvor jeg hadde Demibold og Demibold Italic, med Bold og Bold Italic! Det er vel ganske utrolig at de har to fonter listet opp som begge egentlig er identiske!

Derfor har jeg nå Lucida Bright Bold og Lucida Bright Bold Italic overalt i miniprosjektet, og det er riktig! Og fontene eier jeg! Hurra!

OPI-problemer

Ikke nok med det. Jeg fikk også til stadighet melding om at «One or more placed graphics include OPI information. This information is not permitted in PDF/X compliant files. You can click OK to create a PDF/X compliant file with no OPI information, but a graphic may be omitted or may be exported at low-resolution if the high-resolution data is not included in the placed graphic.»

Fant denne linken om emnet: http://forums.macresource.com/read.php?1,500704,500718 

Og denne hos Adobe: http://kb2.adobe.com/cps/330/330721.html

I det ene tilfellet oppdaget jeg at det hadde sneket seg inn JPEG-bilder i InDesign, så disse gjorde jeg straks om til Tiff-format. Noen av de, som var eksempler fra nettet, hadde allerede så dårlig oppløsning at de ble grøtete i tiff. Og OPI-advarselen gikk ikke bort. Jeg regner med at det er fordi InDesign ikke likte den dårlige resolusjonen disse har…

Hyperlinker som er lange

Jeg oppdaget en annen ting også. Når jeg hadde lange lenker (f.eks til innlegg i bloggen min, der URL’en var veldig lang) så ble denne naturlig kuttet av InDesign i henhold til marger og kolonner. Men dessverre så tar InDesign bare med første del av denne URL’en når du omgjør alle URL’er i dokumentet til hyperlinker, den delen som står på første linje. Dermed ble de lange lenkene døde lenker.

Jeg løste dette med å lage forkortede alias-lenker av typen man bruker i sosiale medier som f.eks Twitter. Jeg gikk inn på Bitly og forkortet lenkene, før jeg la dem inn i InDesign. Lenke til Bitly: http://bit.ly/

Puh! Lærerik helg!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s