Reflektert dagbok – multimediedesign

Navigasjon – nettsted

Vi skulle nå se på hvilke typer navigasjon som er brukt på de tre nettstedene vi har kikket på, og sette opp en liste med typer navigasjon som er brukt. Vi skulle også se på undersidene på nettstedene og se om strukturen på hovedsiden gjentar seg på noen eller flere av undersidene.

Ordet navigasjon kommer fra ordene «navi» (skip) og «gere» (lede) på latin, og brukes idag i betydningen «å finne frem». Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Navigasjon. På nettsider deler vi navigasjonstypene opp i fire hovedgrupper:

  1. Direkte navigasjon: Å skrive nettstedets URL inn i nettleseren direkte.
  2. Søkbar navigasjon: Å kunne søke i nettstedets egne sider.
  3. Lineær navigasjon: At utvikleren av nettstedet har bestemt veien du skal bli ledet gjennom nettstedet på slik at du må bevege deg fra underside til underside i en bestemt rekkefølge.
  4. Tab-navigasjon: At det finnes hyperlinker, ikoner, tekst eller bilder som er linket til andre sider på nettstedet eller eksterne steder på nettet.

Legoland.com har både direkte navigasjon, søkbar navigasjon og tabnavigasjon. Jeg ville ikke påstå at her er mye lineær navigasjon fordi på alle sidene man er på har man mange valgmuligheter for hvor man kan bevege seg videre.

Timburton.com har både direkte navigasjon og tabnavigasjon.

Timburton.com har ikke søkbar navigasjon, og jeg vil kalle navigasjonen når man entrer galleriet for lineær (selv om man kan velge og gå frem-tilbake høyre-eller venstre) fordi man må gå den veien utvikleren har bestemt og treffe nøyaktig med den lille figuren (Stain boy) foran hvert bilde for at kunstverket skal åpne seg. (Fint om dere kommenterer om dere er enige i at dette faktisk er lineær navigasjon?)

Timburton.com har ellers noe annet merkelig med sin hovedside: Det går ikke an å se siden i mindre format ved å zoome ned. Det er bare scrollbaren som blir kortere når jeg scroller ned i størrelse, siden beholder sin størrelse. For å se hele siden måtte jeg klippe sammen to screenshots i Illustrator. Hva er egentlig grunnen til dette?

Kolonihagen.no har som Legoland.com både direkte, søkbar og tabnavigasjon, men ikke lineær navigasjon.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s